6.přikázání

21. 8. 2007 22:05

6. přikázání

 

Příběh o ohni

Na jednom ostrově žil pravěký osamělý lovec. Byla mu zima, a tak se rozhodl, že se trochu zahřeje. Rozdělal malý ohýnek a ohříval se u něj. Na chvíli to pomohlo, pak ale již teplo nestačilo. Přikládal stále větší kusy dřeva. Z malého ohně byla velká vatra. To bylo něco, horko široko daleko. Muže napadlo: „Udělám takový oheň, že se zbavím se zimy nadobro.“ Vzal hořící větev a jal se podpalovat strom vedle stromu. Za nedlouho hořel celý les. Zima zmizela a muž byl bez sebe štěstím, to však netrvalo dlouho. Když požár utichl, zůstala jen pustá a chladná pláň.

 

Smilstvo ve Starém Zákoně bylo přilnutí k příjemným věcem na úkor lásky k Bohu. Sexualita je spojena s příjemnými prožitky a láskou k člověku. Má činit náš život krásným a vnášet do něho radost. Může ho však vlivem sobectví také zdevastovat. Platí o ni, tak jako o ohni, „dobrý sluha, špatný pán“. Těžko se hasí požár, je lépe mu předcházet. Tak i v sexualitě platí, být ukázněný ve smyslových vjemech (na co se díváme, co posloucháme, nad čím přemýšlíme, …). Viz. přísloví „neprovokujte spícího lva …“.

6. přikázání nás chrání, aby se nám sexualita nestala bůžkem (neboli Bálem) a my jejím otrokem.

Proč nám ji Bůh dal, když je tak nebezpečná? Je silou, která nás vede k plodnosti, tvořivosti, vynalézavosti. Je-li spojena podle Božího plánu s láskou k někomu, jsme díky ní ochotni k oběti, pomoci, něžnosti, pozornosti, atd.

Je-li spojena s láskou k Bohu, může se náš život stát plodným darem (viz. svatí, bl. Matka Tereza, …, Jan Pavel II., a další).

Nezapomeň také: „Pokušení v této oblasti umírá tři dny po smrti“ (Kateřina Lachmanová).

 

 

Ze stránek: http://web.katolik.cz/jph%2Dlmjk/

 

Zobrazeno 915×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Monika Voňková